kawa

Selekcja między kawą sypką oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na wiadomości, którą daje nam producent. W jaki sposób wobec tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

Kawa bezkofeinowa mielona

Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy każdym mieleniu niezależnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania pozyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie prawidłowiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się gruntownie inaczej w przypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet najbardziej zbytkowny gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – walory

najdroższe kawy świata

Kawa mielona jest imponującą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale nadal zależy nam na odpowiedniej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak i do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki i po paru minutach móc rozkoszować się rewelacyjną kawą.
W doborze solidnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odszukać się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.