Typy sushi
Kiedy tak właściwie ludzie zajmujący się rybołówstwem wypatrywali sposobu na to, żeby ryby zachowały świeżość tak długo jak wyłącznie jest to możliwe, zwłaszcza, że akompaniowała im niezwykle w wielu przypadkach wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na genialny pomysł, a jak wiadomo niezmiernie często takie pomysły rodzą się przypadkowo. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli i ryżu. Kiedy tak właściwie ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje oraz jest możliwa do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę naturalnie metodę określono nare-sushi oraz niesłychanie prędko wieść o niej rozniosła się adekwatnie po całym kraju i wszystkich krajach azjatyckich. To oczywiście spowodowało coraz to pokaźniejsze zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, aby były one po prostu solidne, a nie tylko świeże. Z nieraz nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zyskało miano sushi.
dobre sushi Kraków
W pierwszej chwili jednakże słowo to nie oznaczało wyłącznie takiego dania, bo jako sushi określano formę rozliczenia fiskalnego, co jest ciekawostką i wydaje się trochę żartobliwe. Sushi jako danie musiało ewoluować niezmiernie długo, nim stało się rzeczywiście tym, czym jest dziś, innymi słowy nie metodą pielęgnacji mięsa, czyli ryby a po prostu daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w związku z tym danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz oczywiście z ryżu.